Články Komentáře

Stavařov » Dění v domě » Parkování v oblasti Stavařov / Cihelna

Parkování v oblasti Stavařov / Cihelna

Na úvod bych chtěl připomenout, že parkování okolo domu není záležitostí, která přísluší výboru SVJ. Nicméně na základě četných otázek jsem kontaktoval radnici MO2 a následně i velkou radnici s dotazem ohledně pilotního projektu modrých zón, který se probíral na schůzi SVJ v loňském roce (záznam k dispozici zde). Oficiální vyjádření přikládám níže, abyste si udělali vlastní závěr.

Aktuálně nevidím další možnosti, jak jednání dále posunout. Kontaktoval jsem v tomto ohledu opoziční strany, aby protlačily toto jako bod jednání na radnici (prozatím ještě nemám odezvu). Pokud vás současná situace irituje, můžete se obracet přímo na radnici a p. Kvaše (kontakty najdete na webu města Pardubic). Případně můžete tento fakt vzít v potaz při dalších volbách na radnici.

Obecně je množství aut čím dál větší problém – to nemůžeme mít za zlé nikomu. V této rovnici bude vždycky někdo bit a aktuálně jsme to my, žijící v okrajových částech města. Chápu, že radnice nějaký krok v tomto směru učinit musela, nicméně obávám se, že druhý krok už rozmyšlený nebyl a stále není.

Od: Ing. Jan Novotný
Pro: Petr Kvaš, Martin Charvát
Věc: Parkování pilotní projekt – lokalita Stavařov

Dobrý den,

   obrátili se na mě obyvatelé našeho domu s dotazem, v jaké fázi je zavedení „modrých zón“ v naší lokalitě. Poslední informace jsem získal z přednášky 
https://www.stavarov.cz/2018/01/zapisky-z-besedy-o-budoucnosti-parkovani-cihelna-stavarov/, ze které jsem si odnesl to, že vzniká / vznikne nějaký ucelený návrh pro celou naši část Polabin – tj. Cihelnu a Stavařov, která bude následně diskutována jednotlivě s SVJ. Od přednášky už ale z Vaší strany žádná další informace nedorazila. Mezitím došlo ke zdražení parkovného v centru města, takže se do naší oblasti přesunula část dojíždějících a v kombinaci s akcemi v Aréně, se stížnosti spoluobyvatel množí. Kontaktoval jsem našeho starostu p. Hejného, ale ten mě sdělil, že je v gesci p. Kvaše a řeší se v rámci celého města. Proto píšu Vám a v kopii, panu primátorovi, protože na odkazované přednášce také byl a beru ho jako jednoho z garantů.    Rád bych se Vás tedy chtěl přeptat na aktuální stav pilotního projektu regulovaného parkování v naší oblasti a opatření, která plánujete.

Předem děkuji za Vaši odpověď a čas, který mi věnujete,
Honza Novotný
www.stavarov.cz

ODPOVĚĎ
Od: Petr Kvaš
Pro: Ing. Jan Novotný

Dobrý den pane Novotný,

o přípravě pilotního projektu jsem nějaké informace dostal, ale za svůj prvořadý úkol v pozici náměstka odpovědného za dopravu jsem považoval zajištění funkčnosti zóny placeného stání (ZPS). Dopady opatření je nutno ještě podrobně analyzovat, ale je zcela zřejmé, že zavedení skutečně funkční parkovací zóny na určitém území vyvolá adekvátní reakce v ostatních částech města a výrazně zhorší situaci bezprostředně za hranicí této zóny. Toto riziko výrazně hrozí i v případě Cihelny a Stavařova, vzhledem k možnému vytlačení studentů a zaměstnanců Univerzity, kteří nezmění své dopravní chování. I když mě je známa nelehká situace v okolí Univerzity a podobným případem je i okolí krajské nemocnice, nepokračuji zatím v přípravách spuštění nějaké „lokální“ parkovací zóny v pilotním projektu. Za vhodnější i když podstatně časově i komunikačně náročnější postup, než je příprava dalších lokálních parkovacích zón je moje vize připravit model celoměstské parkovací zóny. K tomu to kroku je však potřeba přejít až po dokončení kroků v ZPS. Velmi rád při přípravě využiji vaše podněty a zkušenosti s nastavením výchozích parametrů pro začátek diskuze o celoměstské zóně regulovaného stání. Bohužel čas a vnější podmínky pracují proti nám, příští rok bude překonána hranice 6 miliónu registrovaných osobních vozidel v ČR a je nutno připravit a postavit záchytná parkoviště pro návštěvníky města.

S pozdravem
Petr Kvaš
náměstek primátora
statutární město Pardubice

Autor

Vloženo k: Dění v domě

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..