Články Komentáře

Stavařov » Dění v domě » Nebezpečí termostatických baterií

Nebezpečí termostatických baterií

Rádi bychom vás upozornili na nebezpečí termostatických baterií. Termostatická baterie je praktická věc, která umožňuje automatické míchání teplé a studené vody na požadovanou teplotu, a proto si jí pořizuje stále více domácností. Termostatická baterie je však díky své konstrukci náchylná k závadě, která způsobuje průtok vody i při zavřených kohoutcích. Poznáte to tak, že i když nemáte puštěnou vodu, vaše vodoměry se budou samovolně otáček. Vodoměr na studenou vodu se bude točit doprava (správným směrem), ale vodoměr na teplou vodu se bude točit doleva (v protisměru – pozpátku). Důvodem je to, že dochází k průsaku studené vody do teplé právě v termostatické baterii. Studená voda ve vodovodním řádu je natlakovaná o několik barů výš než teplá, aby právě v těchto případech, kdy dochází k průsaku, nekontaminovala teplá voda vodu pitnou – studenou. Proto při spojení obou „vod“  v termostatické baterii se studená voda protláčí do vody teplé a způsobuje popsaný jev.

Pokud máte funkční zpětné klapky před termostatickou baterií, nemusíte závadu v baterii samotné poznat. Pokud ale zpětné klapky „zarostou“, přestanou plnit svoji funkci a porucha se objeví. Krátkodobým řešením je zastavení přívodu teplé vody do termostatické baterie a používání pouze vody studené (při zavřené teplé vodě se studená už nemá kam tlačit). Cílově je samozřejmě nutné termostatickou baterii vyměnit a ideálně si i zajistit opravu zpětné klapky.

Vzhledem k tomu, že tato situace už nastala u dvou nájemníků v domě, informujeme i ostatní, aby na tuto situaci byli připraveni. Nabádáme také všechny, aby pravidelně kontrolovali chod svých vodoměrů – v případě jejich závady je spotřeba domácnosti vypočítána průměrem podle spotřeby ostatních a na stav vodoměru se nebere zřetel.

Autor

Vloženo k: Dění v domě

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..