Články Komentáře

Stavařov » Dění v domě, Nepřehlédněte » [Aktualizováno] Výsadba nové zeleně okolo našeho domu

[Aktualizováno] Výsadba nové zeleně okolo našeho domu

[Aktualizace] Výsadba proběhne v termínu 7. listopadu 2016.

[Aktualizace] Podařilo se nám dohodnout investici MO 2 Pardubice a výsadba na pozemcích města bude hrazena z rozpočtu tohoto městského obvodu. Výměnou za to jsme slíbili likvidaci Jalovců a novou výsadbu v jižní části domu. Jalovce jsou z valné části nevzhledné a především se nehodí do tohoto biotopu. Jako SVJ tedy na výsadbě neušetříme nicméně se nám toho povede za stejné peníze vysadit mnohem víc. V článku jsou přiložené aktualizované rozpočty a plán výsadby.

Dále jsme pokročili v jednání s Univerzitou a máme přislíbený písemný souhlas s výsadbou na jižní části domu, která patří právě Univerzitě. Kromě výsadby bychom rádi prořezali a vyčistili kompletně břeh od náletových křovin a stromů, které by nám brzy začaly dělat větší starosti, až by začaly stínit okna v prvních patrech domu.

[Původní článek] Na minulé schůzi vlastníků jednotek jsme si odsouhlasili výsadbu nových keřů okolo našeho domu náhradou za ty poničené při výměně plynového potrubí. Odsouhlasená maximální částka na tuto akci je 50 tis. Kč. Oslovili jsme architekty, kteří pracují pro městský obvod a dohodli s nimi vypracování projektu, který budeme konzultovat s vlastníky pozemků a následně realizujeme. V tomto článku naleznete detaily plánované akce a samozřejmě máte možnost se ke všemu vyjádřit, zeptat se na detaily a také přiložit ruku k dílu.

Problém výsadby tkví v tom, že zeleň vysazujeme na pozemky, které nám nepatří (k našemu domu patří pouze pozemek cca. 1m od paty domu). Pokud to však chceme mít okolo domu hezké, jinou šanci nemáme – vlastníci pozemků žádnou zeleň o své vůli vysazovat nebudou. Motivací pro nás je především udělat hezčí okolí domu pro nás, kteří zde bydlíme. Sekundárně ovšem hezké okolí zvyšuje zájem potenciálních kupců a nájemníků o byty v našem domě a tím i zvyšuje jejich cenu. Nelze se tedy na vynaložené prostředky dívat jako na vyhazování peněz oknem, protože se nám jinou cestou zase vrátí. Před vlastním projektem jsme kontaktovali vlastníky pozemků a předběžně získali jejich souhlas s výsadbou, konkrétní projekt s nimi budeme dále konzultovat – majiteli pozemků jsou město Pardubice (městský obvod II), Univerzita Pardubice.

Abychom projekt co nejvíce zlevnili, provedeme likvidaci starých keřů a sušáků na prádlo vlastními silami. Taktéž bude nutné se o nově vysazenou zeleň následující rok až dva starat – především zajistit dostatečnou vláhu. Uvítáme dobrovolníky z řad obyvatel domu, kteří by nám v tomto chtěli pomoci. Konkrétní detaily budou ještě upřesněny. Dobrovolníci se mohou hlásit sem do komentářů článku nebo přímo kontaktovat p. Novotného (e-mail a telefon je uveden na konci tohoto článku).

Konkrétní plán je vidět z přiloženého obrázku. Ve zkratce se však jedná o:

  • zrušení dvou zakrslých borovic u popelnic a výsadba 3 okrasných třešní Amanogawa (jsou vybrány a umístěny tak, aby nestínily okna bytů v prvním patře)
  • vysazení keřů Muchovník a okrasných jabloní na jihovýchodní části domu (jablíčka neopadávají a nelákají bodavý hmyz, ale také nejsou jedlá)
  • vysazení maliníku, angreštu, rybízu u paty domu v jihovýchodní části
  • odstranění poškozené zlatice a vrby (vrba by časem narostla a začala by stínit okna v prvním patře a stejně bychom její likvidaci museli řešit)
  • doplnění keřů Muchovník a Magnolie na jižní části domu mezi stávající jalovce (ty doporučuje architekt časem zrušit)
  • vysazení zakrslé třešně v jihozápadní části domu
  • zrušení nepoužívaných sušáků na prádlo
  • zrušení Jalovců v jižní části domu a výsadbu Magnolií na jejich místo
  • osazení záhonů Skalníkem a Tavolníkem (nízko rostoucí keříky), které dokreslí již vzrostlejší keře a nahradí aktuálně něudržovaný trávník
  • vysetí trávy na holá místa
  • prosekání a vyčištění břehu

 

[Poznámka ke komentářům článku]

Obě připomínky jsem vzal v potaz:

  1. porovnal jsem ceny z rozpočtu s běžně dostupnými ceníky jiných zahradnictví a ceny jsou přibližně stejné. U některých položek není porovnání možné (např. kůra se kupuje na kila, v rozpočtu je na m2). Většina položek však cenově odpovídá – nemám důvod se domnívat, že zbytek by byl nadceněný. Pokud můžete kdokoliv doložit, že je cena příliš vysoká, prosím, kontaktujte mne
  2. znovu jsem s architekty probíral „vůni Magnolií“ a dostal jsem tuto odpověď: „Magnólie sice voní, ale podle našeho názoru ne úplně intenzivně nebo nepříjemně. Je to samozřejmě hodně subjektivní věc a někomu se to tak nemusí zdát, takže ji můžeme nahradit něčím jiným, ale ještě to prosím zvažte – podle nás by se tam totiž asi hodila nejvíce (velikostí, kvetením atd.).“ … pokud se někdo další z domu nepostaví proti, budu věřit odborníkům.

Detaily projektu

osazovaci-plan

Projekt výstavby s legendou

stromy

Popis stromů a keřů plánovaných k výsadbě

rozpocet-mesto

Kalkulace – hradí Městský obvod Pardubice II

rozpocet-svj

Kalkulace – hradí SVJ Stavařov

Originální soubory ke stažení

Projekt výsadby s legendou
Rozpočet – výsadba na pozemcích města
Rozpočet – výsadba na pozemcích Univerzity (hradí SVJ)
Popis stromů a keřů plánovaných k výsadbě
Souhlas s výsadbou – Univerzita Pardubice

Autor

Vloženo k: Dění v domě, Nepřehlédněte

15 odpovědí k "[Aktualizováno] Výsadba nové zeleně okolo našeho domu"

  1. Jan Novotný napsal:

    Výsadba proběhne 7. listopadu 2016

  2. Michal.Anton1 napsal:

    Dobrý den,
    Souhlasím s Milanem i Pavlem ohledně vysadby okrasných stromů. Bydlím tu od začátku a všechno kolem domu jsme si vybudovali sami. Například se mi nelíbí kameny místo dlažby kolem domu, je vtom akorát bordel. Bezklíčové otevírání dveří bych uvítala u zadního vchodu.

    Antonová

  3. Jan Novotný napsal:

    MO 2 na svou část projektu již vystavilo objednávku.

  4. Jan Novotný napsal:

    Univerzita Pardubice nám udělila souhlas s výsadbou dle zpracovaného projektu – viz. příloha https://www.stavarov.cz/wp-content/uploads/2016/06/SVJ-Stava%C5%99ov.pdf

    1. Eso-faltysovi napsal:

      Dobrý den, v uvedených rostlinách se nevyznáme, ale dáváme všem na zvážení, zda by nestálo za to zorganizovat petici na magistrát s žádostí o vykácení topolů u silnice směrem k zimáku, a jejich nahrazení jinými stromy.
      V této lokalitě se nám žije velmi příjemně (dokonce i sociálně slabí sousedé z okolních domů si už za naším domem nedělají v létě párty u ohně!!), jen ty chmerky z topolů jsou celý jeden měsíc v roce nesmírně nepříjemné!
      Divíme se, že se ještě kvůli tomu nějaký alergik na městě razantně neozval.
      Prosíme samosprávu o odpověď na tento názor!
      Děkujeme.
      Faltysovi, č.p. 87

      1. Jan Novotný napsal:

        Dobrý den, nemohu mluvit za samosprávu – pouze za sebe. Topoly mi tu taky vadí a podpis bych na petici určitě připojil. Organizačně mi na to nezbývá žádný prostor. Mohu využít kontaktů na MO 2 a probrat s paní Schafferovou, zda je možné v této věci něco výhledově udělat a jaká jsou vůbec zákonná omezení. Aktuálně bych však rád dořešil nejdříve tu výsadbu, protože nemám rád rozdělanou a nedokončenou práci.

        Dalším argumentem pro výměnu je křehké dřevo topolů. Zrovna nedávno jsem s MO2 a Povodím Labe řešil likvidaci topolu, který nám spadl přímo vedle domu do slepého ramene. Další topol máme hned před balkony, tak bych byl nerad aby se nám výhledově při nějaké vichřici opřel do domu.

        Osobně si myslím, že nejvíce chmýří v domě a v bytech máme z těch topolů právě rostoucích okolo slepého ramene. Jenže to je majetek Univerzity, takže by se muselo jednat spíš s nimi. Navíc nevím, jestli se na toto území nevztahují nějaké „ochranné regule“. Prostě je za tím kus práce – není to jen o tom napsat petici.

        Stačí takto? Případně to můžeme probrat na brigádě za domem před výsadbou nové zeleně 😉

        Hezký večer,
        Honza N.

  5. Pavel Dubánek napsal:

    Že bychom třeba mohli pěstovat i zeleninu a brambory kolem domu, dejme možnost důchodcům ,dejme jim šanci ať si nasbírají. Za domem byly rybíz a angrešt , pokud vím, tak nikdy nedozráli, děti je trhali nezralé ,a tyto keře potřebují pravidelnou údržbu.

    1. Jan Novotný napsal:

      Rybíz za domem ještě pořád je. Pokud s tím jsou historicky špatné zkušenosti, můžeme tuto položku vyškrtnout. Přiznávám, že toto byl můj (jediný) nápad – ne návrh architektů.

      Budu rád, když bude další komunikace probíhat bez zbytečného ironizování. Co člověk to jiný názor – při 100 bytových jednotkách nelze vyjít vstříc všem. S tím byste, jako bývalý správce domu, měl mít koneckonců sám dost zkušeností.

      To byl také důvod, proč jsme nešli cestou „vlastního návrhu“, ale obrátili se na externisty, kteří se návrhem zahrad, na rozdíl od nás, živí.

  6. Pavel Dubánek napsal:

    Plně se ztotožňuji s články od spolubydlících , výsadba se absolutně nehodí k bytovému domu, z kvetoucích stromů bude po odkvětu „pěknej bordel“ ( kdo to bude uklízet – viz. Sakury na druhé straně). Je třeba osadit nějaké bezúdržbové, vytrvalé, nenáročné dřeviny a né takové nesmysly. Jinak ceny vysoké budou to vyhozené peníze.

    1. vyfuky.kaplan napsal:

      Souhlasím s p. Dubánkem . Je to nesmysl a vyřezání jalovcu o které se staráme už 26 let a které jsme tady společně vysadili je taky pěkná blbost . Nejsme botanická zahrada . kdo s výsadbou nesouhlasí tak se prosím ozvěte. KAPLAN

      1. Jan Novotný napsal:

        Pokud bude proti projektu velký odpor, nic se realizovat nebude. Prozatím jsem zaznamenal 2 nesouhlasné reakce.

        Co se týká výtek:

        – „bordel“ bude stejně jako pod Sakurami uklízet při sekání trávy MO 2, pokud vím ze Sakur je nepořádek pouze v době kvetení a na podzim .. s obojím si město umí poradit – třebas teď tam žádný „bordel“ není, toto je s nimi předjednáno

        – dřeviny jsou nenáročné a bezúdržbové, to byla první věc, na kterou jsem se u zahradníků ptal … jediná náročnější věc bude zajištění vláhy první rok, dva po výsadbě (ale to by bylo u všeho)

        – bydlím tady 8 let a nikdy jsem neviděl nikoho se o jalovce starat (vyjma odřezání nějakých větví, které se zlomily nebo překážely) … podle toho jalovce v současné době taky vypadají … názor odborníků (zahradníci + MO2) je ten, že se sem jalovce typově nehodí

        – ceny jsou hodně závislé na kvalitě a velikosti sazenic:
        Muchovník – naše cena 2500,-, běžná cena v podobné velikosti i 6500,- např. zde http://www.zahradnictvi-flos.cz/15625-amelanchier-lamarckii-muchovnik-lamarkuv.html
        Magnolie – naše cena 1000,-, běžná cena 1090,- např. zde http://www.zahradnictvi-flos.cz/16169-magnolia-stellata-g-h-kern-sacholan-hvezdokvety.html
        Prunus serrulata – naše cena 1000,-, běžná cena 1195,- např. zde http://www.zahradnictvi-flos.cz/22433-prunus-serrulata-kanzan-visen-pilovita.html
        Spiraea Japonica – naše cena 35,-, běžná cena 69,- http://www.prodejrostlin.cz/rostliny/eshop/5-1-ZIVY-PLOT/0/5/165-Spiraea-japonica-Goldflame
        Cotoneaster dammeri – naše cena 25,-, běžná cena 25,- např. zde http://www.zahrady-dobrkovsky.cz/cs/skalnik-/156-skalnik-dammeruv-cotoneaster-dammeri-coral-beauty.html

        Z hlediska ceny tedy nevidím žádný zásadní rozpor mezi běžně dohledatelnými cenami a cenami v projektu.

  7. vyfuky.kaplan napsal:

    ještě chci dodat že se to sem vubec nehodí a ceny za dřeviny jsou dost vysoké

    1. Jan Novotný napsal:

      Pokud víte, o nižších cenách, prosím o zaslání. Nicméně je nutné brát v úvahu velikosti rostlin (v kalkulaci naznačeno) – vzrostlejší rostliny jsou výrazně dražší. Čím menší rostliny, tím větší šance, že se neuchytí nebo je někdo jako malé poškodí.

      Ptal jsem se na MO 2 na zkušenosti s touto firmou a jsou s nimi spokojeni (už s nimi spolupracují dlouho). Což by pro nás také měl být argument.

      Pokud se chcete na výsadbě aktivně podílet, stavte se, nebo mi, prosím, zavolejte. Viz. můj předchozí komentář.

      Magnolie bude na Váš námět přehodnocena za jinou variantu, která tolik nevoní – případně bude posunuta jinam. Dnes jsem to s paní architektkou probíral.

  8. vyfuky.kaplan napsal:

    Dobrý den pane Topolský. V článku mi chybí informace, kdy je předpokládané datum akce „Výsadba nové zeleně okolo našeho domu“? Také bych měla výhrady k sázení stromů a už vůbec ne plodících nejedlé plody.Zvažte prosím změnu za okrasné keře bez jedlých i nejedlých plodů. Stále zde vyrůstají malé děti, které by mohly plody ochutnat.Kdo by za případné komplikace bral odpovědnost? U navrhovaných keřů angreštu a rybízu budou plody obírat a keře lámat i okolo jdoucí lidé. Magnolie je krásný, ale silně vonící strom (keř) a to také nemusí vyhovovat všem obyvatelům domu.Také se musíme zamyslet kdo bude uklízet spadané květy a listí? Dnes se totiž nikdo o okolí domu nestará pravidelně a nemyslím si, že se to změní.Podle mého názoru se do okolí našeho domu navrhované dřeviny nehodí a je potřeba se více zamyslet nad jnými druhy. Dále bych požádala o zaslání 1. a 2.obrázku. Po uložení a zvětšení nelze přečíst pohodlně legendu. Děkuji s pozdravem Kaplanová

    1. Jan Novotný napsal:

      Dobrý den,

      akce je plánována na podzim tohoto roku (dle doporučení zahradních architektů). Mohla byste uvést příklad keře, který nemá jedlé plody? Můžeme to ještě jednou konzultovat s architekty, ale i po pečlivějším studiu navržených keřů jsem na žádný takový nepřišel.
      Jedlé plody jsou naopak na děti v domě cílené – proč jim nedat možnost si plody otrhat a ochutnat? Prověřoval jsem si, že uvedené typy keřů vysazují i ve školkách, nevidím důvod, proč bychom se měli bát je vysadit u domu.
      Keř magnolie ještě s architekty proberu – variantně bychom jej mohli dát dál od hrany domu.
      O spadané květy a listí se postarají s MO 2 – stejně tak jako nám sekají trávu. O zalévání v prvních letech po výsadbě se musíme postarat my. Budu rád, když se ke mě někdo připojí a pomůže mi.
      Návrh výsadby dělali odborníci a probíral jsem ho i s paní Schafferovou na odboru životního prostředí, které se líbil (nakonec na něj MO 2 i finančně přispěje). Cílem bylo vybrat takové dřeviny, které se do této části s návazností na les a slepé rameno hodí. Sám nejsem takový odborník, abych s tím polemizoval.
      Všechny obrázky (respektive PDF) lze stáhnout pomocí odkazů na konci článku v nejlepší kvalitě, kterou máme k dispozici.
      S architekty jsem v přímém kontaktu já – pokud máte nějaké konstruktivní návrhy, zavolejte mi, prosím, na číslo 608 216 913 nebo se rovnou stavte ve třetím patře.

      Honza Novotný

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..