Články Komentáře

Stavařov » Dění v domě » PROBLEMATIKA NUCENÉHO VĚTRÁNÍ V BYTOVÝCH DOMECH

PROBLEMATIKA NUCENÉHO VĚTRÁNÍ V BYTOVÝCH DOMECH

Dopady výměny oken a zateplení fasád na obytné prostředí.
Z řady revitalizačních opatření má na obytné prostředí vliv především výměna oken a zateplení fasád. A nutno dodat, že vliv negativní – pokud přitom investor nezajistí koordinaci se specialisty vzduchotechniky.

 

Nová okna s vícestupňovým těsněním po obvodu a zateplení obvodových stěn v podstatě vyloučí přirozenou výměnu vzduchu infiltrací. Užití oken s možností částečného odklopení větracího křídla, tedy oken s mikroventilací sice umožňuje zvýšit infiltraci vzduchu, ale za cenu snížení akustického útlumu.

U oken s mikroventilací je třeba také včas zjistit a zkušebním protokolem autorizované zkušebny doložit vhodnost výše (množství) vzduchové průchodnosti za jednotku času vzhledem k přiměřené výši tlakové diference pro toto množství vzduchu pro potřeby bytového větrání.

Ukazuje se, že tyto vzduchové objemy jsou pro správnou funkci odvětrávacího zařízení nedostatečné.

Následkem omezeného větrání je zvýšení vlhkosti vzduchu a ve spojení se stavebně fyzikálními slabými místy (tepelné mosty) dochází v otopném období rychle ke srážení vody na těchto slabých místech.

Zřetelné následky jsou potom plochy, napadené černou plísní. Ty se nejčastěji vyskytují v ložnicích, dětských pokojích a kuchyních. Vnitřní koupelny s nedostatečným větráním jsou napadeny téměř vždy. Nejvíce jsou napadeny rohy a stěny, zejména za závěsy, nábytkem přistaveným k obvodovým stěnám a pod. Jsou to většinou místa, která nejsou větrána normální cirkulací vzduchu a nejsou dostatečně zahřívána. Na těchto místech kondenzuje vzduchová vlhkost a vytváří se tak zvaná povrchová rosná voda. Čím vyšší je v normálně vytápěném bytě vlhkost vzduchu a čím nižší je teplota vnitřního povrchu stěn, tím více rosné vody vzniká. Černá plíseň je jednoznačný indikátor rosné vody a tedy vysoké vlhkosti vzduchu. A to je také příčina vzniku černé plísně.

Inteligentní nucené větrání.
Inteligentním způsobem větrání je základní větrání závislé na vlhkosti vzduchu v prostoru. Moderní čidla a mikroelektrotechnika toto beze zbytku umožňují. Systém větrá s mimořádnou úsporou energie. Na druhé straně čidlo registruje jakékoli zvýšení vlhkosti vzduchu v prostoru. V takovém případě zvyšuje počet otáček ventilátoru tak dlouho, dokud není obnoven požadovaný stav. Protože senzory neustále sledují skutečnou vlhkost vzduchu, větrá se skutečně pouze natolik, jak je to v daném okamžiku nezbytně nutné. To opět napomáhá úsporám energie pro vytápění. Při důsledné aplikaci této techniky v normálně používaném bytě může být uspořeno až 50 % větracího tepla.
          Zpětné získávání tepla se tím pádem už nevyplatí.Ventilátory musí přitom vyhovovat i požadavkům na hlučnost – při základním stupni nesmí v době nočního klidu (tj. 22.00 – 6.00 hod.) vyvolat v obytných místnostech hodnotu vyšší než-li 30 dB(A).Ventilátory s regulací dle vlhkosti spolu s prvky pro přívod vzduchu, zajišťující díky povětrnostní klapce bezprůvanou distribuci vzduchu, realizují snadno a účinně kontrolované větrání bytů v BD při jejich regeneraci podle zásad o úsporách energie v bytovém fondu.
Jaromír Topolský, SVJ Stavařov 85-91 Pardubice

Vloženo k: Dění v domě

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..