Články Komentáře

Stavařov » Dění v domě » ENERGETICKÝ ŠTÍTEK DOMU

ENERGETICKÝ ŠTÍTEK DOMU

V minulých měsících proběhl sběr dat pro vytvoření energetického štítku domu. Výsledek je pro náš dům potěšující – dosáhli jsme stupně 102 D s možností dostat se až do kategorie B při celkovém zateplení domu. Zateplení domu a další navrhované úpravy budou diskutovány na společné schůzi, která se chystá na 1. polovinu roku 2015. Bez dotace je návratnost investic 20 let.

Dokument energetického štítku je možné si stáhnout zde:

Energetický štítek domu

Jaromír Topolský a Ing. Jan Novotný

SVJ Stavařov 85-91 Pardubice

Autor

Vloženo k: Dění v domě

11 odpovědí k "ENERGETICKÝ ŠTÍTEK DOMU"

  1. karel.kroulik napsal:

    Stěny domu jsou zděny z CD-Ina A a silnější ještě z CD INaB. Součinitel tepelné vodivosti 0,50. Podle současné normy by měla mít tloušťku 300 cm. Proti vlhkosti je třeba používat mikroventilaci protilehlých oken a nezazdívat odtah digestoře.

  2. Jiří Bradáč napsal:

    Návratnost 20 roků je opravdu velmi“ výhodná investice“! Tento dům je cihlový,má velmi silné zdi,které dostatečně izolují! Fasáda je taky kvalitní a proč tedy dělat ze zdravého cihlového domu neprodyšnou krabici? Nemám nic proti zateplování panelových domů,ale zateplovat tento kvalitní dům je prostě hloupost!!!

    1. Jan Novotný napsal:

      Nejsem stavař, ale severní strana bytu je prostě studená a drží se mi tam vlhkost (po výměně oken za plastová). Pravidelné větrání nepomáhá – musel jsem koupit odvlhčovač. Na jižní straně tento problém nemám. Sušíme na balkoně nebo v sušárně, byt je po většinu dne prázdný. Ráno odejdeme a vlhkost mám 50%, večer se vrátíme z práce a když je VENKU vlhko (prší např.) je tam obvykle 75% vlhkosti.

      Zatím jsem nebyl schopný najít rady, co s tím – a evidentně nejsem sám, protože podobné komentáře slyším i od ostatních lidí v domě.

      1. Jiří Bradáč napsal:

        Já si v bytě dostatečně topím, větrám a žádné tyto problémy nemám.

        1. Jan Novotný napsal:

          Asi se o tom můžeme pobavit na schůzi. Přes komentáře na webu k ničemu nedojdeme. Zajímaly by mě i zkušenosti ostatních obyvatel.

          Např. si nedokážu vysvětlit (když to ta plastová okna tak dobře utěsnila), jak to, že mi v bytě stoupá rapidně vlhkost právě tehdy, když je vlhko VENKU.

      2. Aneta Nolde napsal:

        Dobrý den, Vchod 91, všechny pokoje na severní straně plesniví. Topíme, máme tu 23°C, pravidelně větráme plně otevřeným oknem po dobu alespoň 5 minut, koupili jsme si i odvlhčovač (denně vytáhneme 0,5 L vody, po zakoupením dokonce 1 L denně), který tu jede pravidelně a i tak je plíseň schopná se udělat na zdi pod topením, která je volná a musí v topné sezóně v tomto místě docházet k cirkulaci vzduchu. Ostatní zdi a hlavně severovýchodní roh plesniví běžně. Už si tu připadáme jak v Aqua centru, protože tu je Savo dalším členem rodiny. Už máme úplně odkryté severní a východní stěny a stejně se objevují fleky. Na podzim jsem všechno oškrábal až na omítku, napenetroval proti plísní, natřel interiérovou barvou s přídavkem proti plísní a stejně to plesniví. Tento problém mají všichni se kterými jsem se bavil u nás ve vchodě se stejnými byty, jako máme my. Zateplení přenese rosný bod úplně jinam, tak bych doporučoval alespoň zateplit severovýchodní stěny, což je 50% domu, nebo alespoň ty sloupce domu, kde se plísně vyskytují. A ten kdo říká, že polystyren uzavře objekt, tak asi nezná propustnost par polystyrenem a cihlami, ze kterých je dům postaven. Může se zateplit i minerální izolací, tam je to ale dražší a nemyslím, že by propustnost par až ve vnějším obvodovém plášti byla až tak důležitá. Ve vchodě 91 to má i spojitost s nefunkčním odtahem z koupelen a honěním vlhkosti z koupelen ventilátory z jednoho bytu do druhého. Rád se zúčastním diskuze na toto téma. S pozdravem a přáním hezkého dne Ladislav Nolde

        1. Jan Novotný napsal:

          Já jsem prošel podobným postupem a se stejnými výsledky. Jen to pan Nolde popsal lépe než já 🙂

        2. Jaromír Topolský napsal:

          Dobrý den,
          pokud denně odvlhčíte 0,5l vody, problém je jasný. Otázka: Máte prahy u dveří?
          Ventilátor, který se bude opravovat ve vchodě 91 a 85 jako první bude funkční pouze v případě, že koupelna nemá prahy nebo jsou instalovány dveře s ventilační mřížkou tzn., že nevzniká podtlak, se kterým si žádný ventilátor neporadí. Dále by neměly být prahy v místnosti, kde se vyskytuje plíseň (ložnice) + okno na mikro ventilaci a topení na 4 stupeň po pravidelném větrání ráno, poledne, večer! Nevěřím, že rosný bod je v místnosti. Nedochází prostě k cirkulaci vzduchu. Pořiďte si vlkoměr. Pokud máte více než 40% je to problém.
          Ventilátor v koupelně a na záchodě nevytáhne vlhký vzduch, pokud je koupelna uzavřena a další místnosti v chodbě mají prahy!
          Máme tady plno vzduchařů, kteří všichni dali ruce pryč od problému ventilace. Možná, že přispějí odborným názorem.
          p.s. Toto léto bude bezpodmínečně opravena ventilace 91,90,89,88,85 tedy u bytů bez oken v koupelně s kontrolou provzdušnění až do chodby a ložnice. (bez prahu nebo dveře s ventilační mřížkou).
          Jaromír Topolský

      3. Ladislava Novotná napsal:

        My máme největší problém na jižní straně v ložnici, ale je to rohová místnost pod střechou a jde právě o ten „nekrytý“ roh. Mít topení na 4 v ložnici nemůžeme, protože v takovém teple nejsem schopná spát.
        V ostatních místnostech se plíseň tvoří jen u oken a není to nijak fatální, přesto mě to štve. Okna máme původní.

        1. Aneta Nolde napsal:

          Nikdy se nám v pokojích na sever nepodařilo dostat pod 50% rv i s odvlhčovačem. Než jsme ho koupili, měli jsme i 75% a mohli jsme větrat jak šílený. Topíme normálně přes den, ale přes noc spíme při nižší teplotě. Při pohledu z venku na fasádu jsou vidět zajímavé fleky, které kopírují různé pokoje. Zateplení přenese rosný bod až ven. Nejsem stavař, ale zateplení min. 10 cm EPS je běžné u nových domů z podobných cihel, jaké jsou použity tady (Porotherm, …). Můžeme to nechat spočítat a uvidíme. Ladislav Nolde

          1. Jan Novotný napsal:

            My jsme po nákupu odvlhčovače vytáhli 2,5l vody za den – nechápu, kde se to všude bralo. Po nějaké době se to poměrně snížilo. Zkušenosti máme podobné.

            Navíc na odvlhčovači je i digitální vlhkoměr (logicky) – a když vyvětrám dle doporučení (otevřená okna po dobu 5 minut v celém bytě). Tak 5-10 minut po zavření oken se vlhkost opět ustálí skoro na původní hodnotě.

            Vlhkost v rozích a při podlaze se tímto způsobem snad ani nevyvětrá – možná kdybychom měli prázdné místnosti. Ale to v tom bytě rovnou nemusíme bydlet, že 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..