Články Komentáře

Stavařov » Dění v domě, Požární poplachové směrnice » Požární poplachové směrnice

Požární poplachové směrnice

Požární poplachová směrnice vymezuje povinnosti občanů v případě vzniku požáru a sleduje provedení rychlého a účinného zásahu při požáru, nebo při jiné mimořádné události.

  1. Každý, kdo zpozoruje požár, je povinen jej uhasit za použití všech dostupných prostředků. Není-li to možné, je povinen vyhlásit požární poplach a přivolat jednotku Hasičského záchranného sboru na čísle tísňového volání 150 (112). Jednotku hasičů je třeba přivolat i v případě, že byl požár úspěšně likvidován.
  2. Požární poplach je v ohroženém prostoru vyhlašován hlasitým voláním „HOŘÍ“.
  3. Při ohlášení požáru na čísle tísňového volání Hasičského záchranného sboru je třeba oznámit přesnou adresu a místo požáru, co hoří, rozsah požáru, jméno a telefonní číslo, ze kterého je oznámení podáno. Zavěsit a vyčkat zpětného ověření.
  4. Do příjezdu jednotky Hasičského záchranného sboru je každý povinen provést nezbytná opatření k záchraně ohrožených osob a k zamezení šíření požáru.
  5. Po příjezdu hasičské jednotky je třeba informovat jejího velitele o vzniklé situaci. Každý občan je dále povinen řídit se pokyny velitele zásahu, který rovněž řídí případnou evakuaci osob a majetku. Na základě výzvy velitele zásahu je každý povinen poskytnout osobní nebo věcnou pomoc při zdolávání požáru.
  6. Důležitá telefonní čísla pro případ ohlášení požáru:
Integrovaný záchranný systém 112
Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje 150
Lékařská záchranná služba 155
Policie ČR 158
Městská policie 156
Pohotovostní služby:
Rozvod elektrické energie 840 850 860
Rozvod plynu 1 239
Rozvod vody 466 310 357

Požární poplachová směrnice ke stažení v originále

Vloženo k: Dění v domě, Požární poplachové směrnice

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..